A várandósság 9 hónapja megannyi „meglepetéssel”, nem várt fordulattal örvendezteti meg a kismamát. Számtalan dolog nyer új jelentés és kap a megszokottnál nagyobb figyelmet. Az új szokások kialakításával alkalmazkodik a várandós nő a testében végbe menő változásokra, és egyre szembe tűnőbb testi korlátaihoz.

Előző blogunkban említést tettünk a megfelelő fogkefe és fogkrém megválasztására. Most pedig lássuk a  következő trükköket, amik segíthetnek a mindennapi kellemetlenségek legyőzésében. Mindez annak érdekében, hogy a kismama szájhigiéniája biztosítva legyen és fogai, valamint ínye legmegfelelőbb védelemben részesüljön.

A várandósság ideje alatt, főképp az első trimeszter idején, igen gyakori a hányinger, rosszabb esetben a reggeli hányás is, ami felborítja a szájüreg PH értékét. Ennek érdekében az első, amit tehetünk, egy kiadós, vízzel vagy tejjel történő öblögetés, melyet a fogmosás csak órákkal később követ. Ennek az, az oka, hogy a hányás következtében felpuhul a fogzománc és a súrolás következtében a fogkefe sörtéje kárt tehet benne. Ha sima víz helyett inkább szájvizet választata a várandós nő, akkor alkoholmentes változatot érdemes kipróbálni.

Szájápolás tekintetében a fogközök tisztításáról sem szabad elfeledkeznie egy várandós nőnek, hiszen a fogszuvasodás gyakran láthatatlan módon a fogak találkozásánál kezdődik. Ezt csak fogselyemmel tudják megakadályozni, ami a fogkrémekkel ellentétben legalább nem okoz émelygést vagy hányingert.

És ami támogatja a szájápolás technikáit, az a rostban és vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás. Minél kevesebb cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása a megnőtt étvágy vagy csak a nassolás, kívánóság kedvéért, annál többet teszünk saját és magzatunk egészségéért. Arról nem is beszélve, hogy a magas kálcium tartalmú ételek fogyasztása pozitív hatással vannak a baba 3. trimeszterben növekedésnek induló fogcsírák kialakulásában is.

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!