• Kézi (hagyományos) gyökércsatorna-megmunkálás
  • Gépi gyökércsatorna-megmunkálás – Ilyen nincsen az átlagos rendelőkben
  • Lézeres gyökércsatorna-fertőtlenítés – Ilyen nincsen az átlagos rendelőkben

Ha a fogszuvasodás olyan mélyre terjed, hogy eléri a fogbelet, akkor megbetegítheti azt. Ennek következtében ott gyulladás keletkezik. Ilyenkor ingerekre erős, esetleg csillapíthatatlanul erős fájdalom jelentkezhet, de az is előfordulhat, hogy panasz nélkül elhal a fog(bél). A fogbél gyulladása a fog üregrendszerén át a gyökér körüli csontra is átterjedhet. Ilyenkor már a harapásra és a melegre jelentkező fajdalom a jellemző. Ezekben az esetekben szükséges a gyulladt/elhalt fogbél eltávolítása és a gyökércsatorna tisztítása valamint feltágítása. Ezt végezhetjük hagyományos kézi gyökércsatorna-megmunkáló eszközökkel, de rendelőnkben rendelkezésre áll a gyorsabb, hatékonyabb gépi gyökércsatorna-megmunkáló rendszer is. A kitisztított, feltágított üreget ezután fertőtlenítjük. Ezt a fertőtlenítést lézerrel is el tudjuk végezni rendelőnkben, ami a hagyományos kémiai módszernél jóval hatékonyabb. Majd a megfelelően előkészített, fertőtlenített gyökércsatornákba végleges gyökértömést készítünk. Ezt követően esztétikus töméssel vagy betéttel helyreállítjuk a fog koronai részét.


Gyökérkezelés a végső beavatkozás

A gyökérkezelést a fertőzött fog megmentésére szolgáló végső beavatkozásnak tekintjük Veszprémben. A gyökérkezelés célja a beteg, azaz bakteriális fertőzés által érintett fog gyökércsatornáinak tisztítása. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy ki kell húznia a fogat. Gyökérkezelés esetén veszprémi rendelőnkben fogorvosaink minden lehetséges módon arra törekednek, hogy megőrizzék a pulpát és elkerüljék annak eltávolítását.

Olyan helyzetekben, amikor a fogtömés nem elegendő a fog megmentéséhez, sajnos elkerülhetetlen a gyökérkezelés.

Mik azok a tünetek, amelyek arra utalnak, hogy gyökérkezelésre lehet szüksége?

A fogak tartós fájdalma az egyik fő jel, amely jelzi, hogy gyökérkezelést kell végezni veszprémi rendelőnkben. A fájdalom átterjedhet az arcra és akár a fejre is, súlyos migrént okozva. Általában az íny is fáj. Az elhanyagolt fogüreg olyan mértékű szuvasodást okoz, amely eléri a fog idegének szintjét. Ha az üreg elérte ezt a stádiumot, a tömés vagy a korona önmagában már nem elegendő, és gyökérkezelés válik szükségessé, amit fogorvosaink Veszprémben mihamarabb elvégeznek.

Hideg-melegre való érzékenység 

Gyakori jel, hogy szükség lehet gyökérkezelésre, a fogérzékenység. Forró, vagy hideg hatására a fogban tompa fájdalom keletkezik, majd, éles, heves fájdalommá erősödik.

Duzzadt íny

A duzzadt íny felszín alatti problémák jele. Ha a fog fertőzött, genny halmozódhat fel az érintett területen. Ez puffadt, duzzadt vagy érzékeny fogínyhez vezethet. Bizonyos esetekben gyökérkezelésre van szükség a gyulladt íny problémájának megoldására, ha állapota nem javul.

Mindkét esetben keressen fel bennünket Veszprémben, mert csak egy fogorvos tudja megállapítani, hogy a tünetek alapján szükség van – e gyökérkezelésre.

Mindig igyekszünk elkerülni a fogak kihúzását, ha még gyökérkezeléssel megmenthető

A gyökérkezelés hatékony megoldás a baktériumok terjedésének megállítására és a fájdalom enyhítésére. Gyakran koronára van szükség végső helyreállításként.

A gyökérkezelés megfelelő érzéstelenítés mellett veszprémi fogorvosi rendelőnkben fájdalommentes.

Címkefelhő: gyökérkezelés veszprém

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!