A fogorvostól való félelem általában gyermekkori traumára vezethető vissza. Érdemes már egészen kicsi kortól hozzászoktatni a gyermekeket a fogászati környezethez, így a későbbiekben egy esetleges probléma alkalmával már bátran ülnek majd be a kezelőszékbe. Félévenként elvégzett kontrollvizsgálattal kiszűrhetőek a korai fogszuvasodások, így a fogváltásig épen megőrizhetőek a tejfogak. A tejfogak helyfenntartó szerepe pedig igencsak fontos a maradó fogak előtörése során. Rendelésünk során gyakran foglalkozunk gyermekekkel, így nagy tapasztalatunk van a legkisebbek ellátásában is.

Barázdazárás: A maradó fogak közvetlenül áttörésük után a legérzékenyebbek a fogszuvasodásra. Bizonyos anatómiai variációk esetén szinte lehetetlen a mély barázdákat megfelelően tisztítani, ilyen esetben jelenthet megoldást a barázdazárás, amelynek segítségével a szűk járatokat feltöltjük esztétikus, fényre kötő, folyékony barázdazáró anyaggal.

Tejfog tömések: A fogszuvasodás a tejfogakat sem kíméli. Gyakran előfordul, hogy a tejfogak kilyukadnak, megfájdulnak problémát okozva a gyermekeknek és persze szüleiknek. A tejfogak helyfenntartó szerepét nem győzzük hangsúlyozni. A túl korán elveszített tejfogak súlyos fogszabályozási rendellenességhez vezethetnek. Azonban ez a helyfenntartó szerep csak akkor érvényesül, ha tejfog koronája ép, ezáltal tartja helyet a később előtörő maradó fogak számára. Az elszuvasodott tejfogak ezenfelül akár súlyos gyulladást is okozhatnak, mely gyermekünk egészségét is veszélyeztetheti. Egy gyulladt tejfog a csontban lévő maradó fog csíráját is károsíthatja, ami így rendellenes alakúvá, szerkezetűvé válhat. A tejfogszuvasodások korai ellátásával a fent említett következmények megelőzhetőek.

Sérült fogak ellátása: Trauma hatására a tejfogak eltörhetnek, letörhetnek, kieshetnek vagy elmozdulhatnak. Fontos, hogy ha ilyen történik, akkor mihamarabb fogorvoshoz kerüljön a páciens.


A tejfog nem számít?

A tizennyolc év alatti gyermekek speciális fogászati ​​ellátást igényelnek. A tejfogak egyedi fogászati ​​anatómiával rendelkeznek, amelyek különleges gondozással kezelhetőek.
Mivel a tejfogak zománca puhább, a gyerekek fogain sokkal gyorsabban alakul ki a szuvasodás. Ráadásul sok esetben abszolút fájdalommentesen, így ha a gyermek nem is panaszkodik, az nem jelenti azt, hogy fogai egészségesek, lehet, hogy bizonyos esetekben tejfogtömés készítésére is szükség lehet veszprémi magánrendelőnkben.

Miért kell kezelni a tejfogakat?

Sajnos a szájhigiénia összes szabályának betartása sem garantálja, hogy soha nem alakul ki fogszuvasodás vagy fogínybetegség.
Rossz vízminőség, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, genetikai hajlam, stressz – mindez növeli a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát, ami pedig tejfogtöméshez vezet Veszprémben.

A tejfogak szuvasodása miatt a gyermekeknek nagyon sok kellemetlen problémája lehet

Nézzünk néhány okot, amiért a gyermekek tejfogait kezelni, illetve tejfogtömést kell alkalmazni veszprémi gyerekfogászatunkon.

Maradandó fogak jelenléte 

A zápfogak nem a semmiből nőnek ki. A tejfogak alatt már ott vannak a maradandó fogak kezdetei és szuvas fog esetén a kórokozók által termelt savak károsíthatják azokat. Gyerekfogászatunkon Veszprémben végzett kezelések egyike a tejfogtömés. A fogszuvasodást baktériumok okozzák, amelyek tovább terjedhetnek, ha nem kezelik, és a baktériumok még a maradandó fogakat is károsíthatják, mielőtt a tejfogak kiesnek.

Fájdalom 

Még a tejfogak is elkezdhetnek nagyon fájni, ilyenkor már sokkal nehezebb kezelni a gyerekeket.

Csökkent immunitás

A fogszuvasodás olyan fertőzési góc, amely csökkenti az általános immunitást, a szájüreg és a garat krónikus betegségeinek kialakulásához vezethet.

Változás a harapásban

Ha a gyermek fogszuvasodás miatt a kelleténél korábban veszíti el a fogát, a megmaradt fogak elkezdenek mozogni, hogy bezárják a „lyukakat”, ezáltal elmozdulnak az őrlőfogak alapja, és megakadályozzák a maradandó fogak normális fejlődését.

Kedves Szülők, vigyázzanak gyermekeik egészségére, látogassák meg veszprémi fogorvosi magánrendelőnket, ahol gyerekfogászat is működik. A gyermekek fogbetegségeinek megelőzése, vagy időbeni kezelése nagyon fontos.

Veszprémi fogorvosi magánrendelőnkben működő gyerekfogászat szeretettel és felkészülten várja a család minden tagját, gyermekeket, serdülőket, felnőtteket és idősebbeket, akiknek teljes körű fogászati ​​ellátást kínálunk.

Címkefelhő: gyerekfogászat veszprém, tejfogtömés veszprém

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!