Esztétikus, fogszínű fogtömések: A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegség a világon, amely régiónként eltérően a lakosság 80 – 100 százalékát érinti. Kezdeti fázisban észrevehetetlen, hiszen tünetmentes, megfelelő ellátás nélkül a folyamat azonban hamar rosszabbodhat. Fogászati beavatkozás hiányában ezek a fogak idővel érzékennyé válnak, megfájdulnak, letörhetnek, végső esetben elvesztésükkel is számolni kell. Fogtömés alkalmával eltávolítjuk a fog szuvas, beteg részét, majd fényre kötő, fogszínű, esztétikus tömőanyaggal helyettesítjük azt.

  • Fúrásmentes tömés: Veleszületett zománc-rendellenességek, fogelszíneződések, illetve a nem megfelelően tisztított fogszabályozó készülék levétele után hátramaradt fehér foltokra nyújt megoldást a ICON atraumatikus fogtömő anyag, amellyel fájdalom- és fúrásmentes módon kezelhető a probléma.
  • Inlay, onlay (betét): Nagyobb foganyaghiány esetén készülhet az ellátandó fogba betét is. A betétek olyan szilárd fogtömések, melyeket fogtechnikus készít el szájon kívül, és a fogorvos ragasztással rögzíti az adott ellátandó fogba. Anyaga szerint lehet fém (pl. arany), kerámia vagy akár fogszínű kompozit. Betétkészítésre szükség lehet például kiterjedt foghiány esetén, mikor a hagyományos fogszínű tömések nem biztosítanának hosszútávú megoldást. Illetve alkalmasak gyökérkezelt fogak végleges ellátására is.
  • Élpótlás, letört fogak ellátása: Előfordulhat, hogy trauma következtében (esés, sportbaleset, játszótéri baleset) letörnek, megsérülnek a fogak. Ilyenkor fogszínű tömőanyagból élethűen visszaépítjük a letört részt.

A fogszuvasodás korai szakaszában legtöbbször tünetmentes

Amikor azonban a baktériumok elérik a fog belsejében található részeket (dentin és fogpulpa), az érintett fog érzékennyé válik a melegre és a hidegre, valamint az édes ételekkel való érintkezésre. Fokozatosan üreg képződik a fogzománc felületén. A szuvas fog, ha nem kezeli gyorsan fogorvosunk veszprémi rendelőnkben, tovább tágul, amíg el nem éri a fog idegeit. 

Minél mélyebb a fogszuvasodás, annál intenzívebb a fájdalom 

A fájdalmat nem szabad félvállról venni, mert egy előrehaladottabb stádiumban lévő lyukas fog jelenlétére utalhat. A fogfájás egyébként tényleg elmúlhat, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy spontán meggyógyultak. Ez inkább azt jelzi, hogy a betegség krónikussá vált. A kezeletlen szuvas fog megfertőzheti az érintett fog pulpáját,(fogüreget kitöltő lágy szövet) és idegét, sőt tályog kialakulását is okozhatja, ezért mielőbb időpontot érdemes kérni Veszprémben működő magánrendelőnkbe.

Fontos, hogy  nagyon gyorsan kezeljék a fogszuvasodást 

A bomlási folyamatot lehetetlen megállítani, vagy legalábbis lelassítani. Veszprémi fogorvosi magánrendelőnkbenmodern eszközöket és készítményeket használnunk, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan, kellemetlen érzés és fájdalom nélkül kezeljük betegeink lyukas fogát.

Veszprémi fogorvosi magánrendelőnkben a fogtömés egyszerű eljárás

  • Általában röntgenfelvételt készítünk veszprémi rendelőnkben a lyukas fogról, vagy fogakról, hogy pontosan felmérjük a fogszuvasodás mértékét.
  • Ha a beteg kéri, Veszprémben minden esetben alkalmazunk helyi érzéstelenítőt a fogtömés készítéséhez is.
  • Ha a terület elzsibbad, a fogorvos fogászati ​​fúróval eltávolítja a fog szuvasodását. Ezután sterilizáljuk és előkészítjük a területet, majd betömjük a lyukas fogat.

Mit csináljunk, ha kiesik a fogtömés?

A fogtömések nem tartanak örökké, és a tömés kieshet. Számos oka lehet annak, hogy egy fogtömés kilazul.

Ha kiesett a tömés, első lépésként telefonon vegye fel a kapcsolatot veszprémi fogorvosi magánrendelőnkkel, ahol időpontot egyeztethet fogorvosi kezelésre. Addig is, amíg nem látja veszprémi fogorvos, fontos, hogy védje az érintett fogat. Ügyeljen arra, hogy a fogat, amelyből kiesett a tömés olyan tisztán tartsa, amennyire csak tudja. Az antibakteriális szájvízzel való öblítés segíthet.

Mennyi ideig tartanak a fogtömések?

A fogtömések általában nem tartanak egy életen át, ezért érdemes a rendszeresen felkeresni veszprémi fogorvosi rendelőnket, mert a fogorvosi ellenőrzés segíthet meghatározni, hogy mikor kell cserélni egy fogtömést veszprémi rendelőnkben.

Milyen esetekben válhat szükségessé a fogtömés cseréje?

A tömésben lévő mikrorepedések 

Ez az egyik leggyakoribb ok, amiért fontos a fogtömés időben történő cseréje. Ha azt észleli, hogy a tömött fog zavarja az étel rágásakor, feltétlenül keresse fel veszprémi rendelőnket. Szabad szemmel szinte lehetetlen kimutatni a tömítés szerkezetében keletkezett mikrorepedéseket. Az ilyen repedések az anyag további pusztulásához, valamint fokozott fájdalomhoz vezethetnek. Veszprémben fogorvosunk eltávolítja a régi fogtömést, és új anyaggal helyettesíti azt.

A fogtömés teljes megsemmisülése 

Gyakran előfordul kemény ételek (diófélék, cukorka, pirítós stb.) rágásakor.

Fokozott érzékenység a különböző külső hőmérsékletekre

Ha hidegre, vagy melegre érzékeny a tömött fog, és ha a fájdalom nem múlik el néhány percen belül, az fogászati ​​idegbetegség jele lehet. Ebben az esetben veszprémi rendelőnkben fogorvosunk a fogtömést eltávolítja, megvizsgálja a fogat, és csak ezután készíti el az új fogtömést.

Címkefelhő: fogtömés veszprém, kiesett tömés veszprém, lyukas fog veszprém, szuvas fog veszprém

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!