Mi a teendő abban az esetben, ha babavárás során fogíny érzékeny, vérzékeny vagy egyéb kellemetlen tünetet tapasztal a kismama?

A legfontosabb, hogy a babavárás első és utolsó trimeszterében a kismama látogasson el fogorvosához egy alapos ellenőrzés céljából. Ezeken a fájdalommentes rutinszerű ellenőrzéseken személyre szabott ellátásban, tanácsadásban vagy kezelésben lehet része a kismamának. Olyan száj és fogápolási technikákról szerezhet tudomást, melyek bár nem bonyolultak, lehet, hogy magától nem gondolt egy- egy lehetőségre, amik viszont segítenek a rosszullétek és megváltozott étkezési szokások mellet is. Ilyen lehet például egy másfajta fogmosási technika vagy az eddigiektől eltérő összetevőjű fogkrém váltása, ami kevésbé ingerli a kismama gyomrát.

Ha esetleg valamilyen probléma már felütötte a fejét, a babavárás ideje alatt is kezelni szükséges a szuvas fogat, vagy gyulladt, érzékeny vagy vérzékeny fogínyt. Lehet szó tömésről, ultrahangos fogkő eltávolításról, vagy szükség esetén parodontológiai kezelésről (lézeres eljárásról), a magzatra hatástalan fájdalomcsillapítás nem marad el. Az pedig csak tévhit, hogy a babavárás során a magzat elvonja a kismama szervezetéből a kálciumot és egyéb ásványi sókat, ennek következtében pedig gyakoribbá válik a fogszuvasodás. Ha ilyen problémát tapasztal a kismama, az sajnos a saját hibájából adódik azáltal, hogy megváltoztak szájápolási szokásai. Mindenképp szakember segítségét kell kérni, ha fogai érzékennyé válnak, illetve ha fogíny érzékenységet, vagy vérzékenységet tapasztal.

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!