Mik azok a tápanyagok és ételek, amik fogyasztása esetén fokozottan kell figyelnünk a mielőbbi száj és fogápolásra annak érdekében, hogy ne tudjon fogszuvasodás kialakulni?

A fogaink számára legkárosabb anyag a szénhidrátok, mely elnevezés a cukrokat és keményítőt foglalja magában. Érdekes tény, de ha magas cukortartalmú ételeket vagy italokat fogyasztunk, azok kevesebb ideig ragadnak meg a fogak felszínén, tehát hatásuk nem annyira káros. Ezzel ellentétben, a kenyér és keksz félék fogyasztása után minél előbb érdemes fogat mosni, mert ezek órákon keresztül képesek rátapadni a fogak felszínére és hamarabb kialakul általuk a ragacsos lepedék,majd pedig a fogszuvasodás.

A szénhidrátok mellett a savas élelmiszerek is magasabb kockázatot jelentenek a fogszuvasodás kialakulása kapcsán. Azáltal, hogy a sav csökkenti a száj PH értékét, nagy az esély a fogzománc védelmének csökkentésére. Viszont, ez csak akkor valósul meg, ha hosszabb ideig, vagyis órákon keresztül vannak jelen a szájban a savas anyagok. Tehát, a folyamatos nassolás, szénsavas üdítő kortyonkénti elfogyasztása vagy kisgyerekek esetében a cukros italok cumisüvegből való lassú megivása fent tartja a szájüregben a savas közeget. Ez pedig csökkenti a PH értéket, ami emeli a fogszuvasodás megjelenésének kockázatát.

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!