Ha azt vesszük észre, hogy ínyünk erősen kipirosodik, vörös színre vált, megduzzad és könnyen, gyakran vérzik, akkor feltehetőleg ínygyulladásunk van.

Az ínygyulladás gyakori betegség, ami kezdetben minimális fájdalmat okoz, ezért előfordulhat, hogy nem is feltétlenül veszi észre a páciens.

Az ínygyulladás kialakulásának számos oka lehet. Általában a nem megfelelő és rendszertelen fogmosás, vagy fogselyem használat is ínygyulladás kialakulásához vezethet. De ínygyulladást okozhat bizonyos gyógyszerek szedése, vagy a foglepedék kialakulása is. A foglepedék, úgynevezett plakk, egy filmszerű anyag, amely elsősorban baktériumokból, nyálból, ételmaradékokból és elhalt sejtekből áll. Folyamatosan rakódik le fogainkra, és ebből alakul ki az íny közelében és a fogak között a fogkő, ami lényegében e lepedék felhalmozódott, megkeményedett változata. Lerakódását rendszeres fogmosással, fogselyem, szájvíz használatával tudjuk lassítani, vagy megakadályozni.

A felhalmozódott lepedék irritálja a fogínyt, ami gyulladáshoz vezethet. Az ínygyulladás megszüntetését segítheti a megfelelő szájhigiéniai rutin kialakítása. A kezeletlen ínygyulladás azonban súlyosabb fogíny-betegséghez is vezethet, amely akár a fogak elvesztésével is járhat. A fogkő eltávolítását csak szakember tudja elvégezni, az embereknek általában félévente, évente van szükségük ilyen professzionális tisztításra, fogkő-eltávolítására, amit fogorvos végez el.

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!