Számos régebbi tanulmány szólt arról, hogy fogaink rossz állapota hatással van szívünk működésére is, akár még a stroke kialakulásában is szerepet játszhat. Újabb tanulmány pedig a fogak, az íny valamint az agy egészségi állapotának összefüggésére világított rá.

A tudósok úgy gondolják, hogy fogaink és ínyünk megfelelő ápolása létfontosságú lehet az agyunk megfelelő működése érdekében. Ki gondolta volna?

Az amerikai tudósok 40 ezer ember közreműködése és segítsége által készítették el azt a tanulmányt, mely a szájüregünk és az agyunk közötti összefüggéseket vizsgálta. Minden alanyt 105 olyan genetikai variánssal vizsgáltak meg, melyek erősítik a fogászati problémák megjelenésének hajlamát. Emellett megvizsgálták agyuk fehérállományának károsodását és hiper intenzitását, melyek hatással vannak az emberek memóriájára, az egyensúlyérzékére és a mobilitására is.

A vizsgálatok végeztével arra jutottak a kutatók, hogy azok a megvizsgált személyek, akiknél nagyobb a hajlam a fogak és az íny károsodására, azoknál az agyuk egészségi állapotának romlására, vagyis a sroke, valamint a demencia kialakulásának kockázata is nagyobb. 

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!