A fogkő nyálból és a szánkban lévő lepedékekből képződik és idővel kemény réteget képez a fogak külső felszínén, lerakódik a fogak mögött és között és az ínyvonal alá is képes behatolni. 

A szánkban lévő lepedék akár néhány óra alatt is képes kemény fogkővé alakulni. A fogkő a baktériumok felhalmozódása miatt kellemetlen leheletet, fogérzékenységet okozhat és fogszuvasodáshoz, fogvesztéshez is vezethet. Ezért fontos, hogy legalább évente egyszer keressük fel fogorvosunkat, aki a fogkő eltávolítás kezelés során szakszerűen eltávolítja a fogkövet fogainkról, megelőzve ezzel a komolyabb fogászati problémákat. 

A fogorvosi látogatások gyakorisága függ a szájüregi egészségtől is. Gyakoribb tisztításra is szükség lehet, ha hajlamosak vagyunk a lepedékképződésre. Két fogkő eltávolítás között azonban otthon, a mindennapi fogápolási rutinunkkal mi is sokat tehetünk a fogkő képződés lassítása, megakadályozása érdekében. 

Alapvető tanácsaink, amiket érdemes megfogadni fogaink és a megfelelő szájhigiéniánk megőrzése érdekében: 

Naponta kétszer mossunk fogat, egy fogmosás időtartama minimum két perc legyen. A kézi, vagy elektromos fogkefe választása személyes preferencia kérdése, mindkettő hatékonyan távolítja el a lepedéket, ha helyesen és következetesen használjuk. 

A kefét döntsük meg 45 fokos szögben, hogy a sörtéi feljussanak a fogak és az íny közötti résekhez is, ahol a lepedék könnyen megbújhat. 

Érdemes puhább sörtéjű fogkefét választani és a fogak és az íny találkozását is óvatos, rövid mozdulatokkal átsikálni vele. 

A fogmosáshoz használjunk fluoridos fogkrémet, továbbá érdemes legalább napi egyszer időt szánni a fogselyem használatára is. 

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefonszám

+36 30 752 9377

Helyszín

8200 Veszprém, Áchim András tér 9.

Írjon nekünk!